Noul build a apărut acum mai bine de 24 de ore, timp în care am testat destul de bine acest build şi pot spune că mi-am făcut o părere destul de rea spre deosebire de celelalte leak-uri. Microsoft a îmbunătăţit noul panou pentru căutare, în build-ul 9374 acesta avea o mulţime de probleme, se bloca, nu afişa rezultatele corecte, se poate spune că s-au rezolvat o mulţime de bug-uri. Totuşi, într-un build nou apar şi noi probleme. Am avut probleme cu instalarea suite Office 2013. Mi-a luat nu mai puţin de 2 ore ca aceasta să instaleze (custom) numai aplicaţia Word. Am testat build-ul şi pe un alt calculator iar acolo procesul a decurs fără probleme, deci nu se pune vorba că acest bug este disponibil pe toate sistemele.
Portarea aplicaţiilor Metro au decurs ca de obicei, fără probleme, Skype a fost actualizat şi el azi la versiunea 1.7.0.141 şi vă permite să lăsaţi mesaje video persoanelor care sunt offline, funcţie inclusă şi în noul Beta pentru desktop cu versiunea 6.5.0.107.
Din păcate nu am reuşit să fac Store-ul să funcţioneze nici în acest build (deşi îmi arată în tile că sunt aplicaţii care nu au fost actualizate). Să fiu sincer, Store-ul nu mi-a funcţionat nici pe 9374 dar reuşisem să îl accesez în build-ul 9364.
Internet Explorer 11 a fost actualizat dar aduce o groază de probleme, majoritatea paginilor web pe care le vizitez se blochează şi tind să inducă un crash în tab-ul pe care acestea sunt deschise, probabil din cauza plugin-ului Adobe Flash.
Nu cred că mai sunt multe de zis deoarece nu e nimic major schimbat la el şi nu are rost să menţionez noutăţile pe care le-am postat în ştirea anterioară. Vă las cu bine şi vă doresc mult succes la testat. Totodată vă doresc şi un Paşte Fericit (puţin mai repede deoarece nu ştiu dacă voi avea timpul să fac asta în următoarele zile).

 
Microsoft testează intern în acest moment o varietate de build-uri Windows 8.1 iar unele dintre aceste milestone-uri şi-au făcut apariţia pe internet. Cel mai recent care a fost confirmat, nu doar cu imagini ci şi cu fişiere care pot dovedi autenticitatea acestuia este 9385 dar nu este încă disponibil pentru download. Noi setări pentru lockscreen au apărut în acest build şi utilitare pentru dezvoltatori mult mai avansate în Internet Explorer 11 (+ o nouă interfaţă pentru această funcţie – F12). Kiosk Mode apărut prima dată în build-ul 9374 este numit acum “Assigned access” şi oferă abilitatea de a bloca un profil pentru user pe o anumită aplicaţie aleasă de dvs. Un build public este aşteptat să-şi facă apariţia pe internet undeva la sfârşitul lunii iunie, în timpul conferinţei Build.
Pot spune că aplicaţia Alarm are potenţial, limbajul “metro” arată excelent iar aceasta ar putea fi un model pentru dezvoltatorii care publică în momentul de faţă aplicaţii cu UI dezgustător pe Store-ul Windows-ului 8.
Utilitarele pentru dezvoltatori sunt disponibile prin simpla apăsare a tastei F12 în Internet Explorer.
PC settings arată acum mai multe opţiuni totuşi, este încă departe de a finalizare.
Assigned access este noul nume pentru Kiosk Mode.
Aplicaţia Movie Moments vine şi ea cu schimbări.
 
Imagini noi din sistemul de operare Windows 8.1 Pro preview cu numărul de build 9379 şi-au făcut apariţia pe internet. Până acum au apărut 3 build-uri ca imagini .iso pe internet – 9364 pe 32 biţi, 9369 pe 64 biţi şi 9379 pe 32 biţi. Normal, dacă e ca acest build să apară pe internet mulţi s-ar aştepta la o versiune pe 64 biţi dar imaginile postate pe internet arată defapt o versiune pe 32 biţi. Pe mine chiar ma bucură asta, mulţi dintre voi ştiu cât urăsc eu arhitectura pe 64 biţi.
Build-ul acesta a fost compilat în data de 10 aprilie 2013 şi îl face cel mai recent build la care ştim un build tag complet. Dacă e ca build-ul să apară pe internet voi posta aici informaţii despre el iar dacă va fi pe 32 biţi îl voi testa şi voi posta şi câteva screenshot-uri.
 
În primul rând aş dori sa-mi cer scuze că nu am postat acest build ieri, intervenise ceva în viaţa personală iar asta m-a împiedicat să pun informaţii despre acest noul build, care în sfârşit nu mai este catalogat ca fiind Windows “Blue”. Am să trec direct la subiect fără a mai trage de timp deoarece sunt puţin cam obosit.

Schimbările aduse în acest build la nivelul aplicaţiilor metro spre deosebire de Windows 8 RTM sunt: aplicaţii “metro” noi (Alarms, Calculator, Movie Moments, Sound Recorder, Search, File Manager (integrat acum cu aplicaţia SkyDrive), referinţe la o aplicaţie metro pentru Windows Defender, aplicaţia Settings a fost actualizată, Update-uri automate pentru aplicaţiile din Store.

Schimbările aduse în acest build la nivelul UI-ului sunt: tile-uri mai mici şi mai mari pentru ecranul Start. Buton pentru meniul “all apps”. Funcţia Slide to Shutdown. Color slider pentru temă. Slideshow pentru lock screen. Sync pentru meniul Start. Animaţie nouă pentru meniul Search şi panou pentru căutare alterat. Funcţia snap permite multitasking a mai multor aplicaţii metro pe rezoluţii wide screen. Aplicaţiile pot folosi funcţia snap şi pe rezoluţii mai mici de 1366x768. Mod snap care împarte două aplicaţii metro în mod egal pe ecran. Rame pentru ferestre mai subţiri pentru unele aplicaţii desktop. S-a scos transparenţa din animaţia pentru minimizaer şi închidere. Suport pentru gesturi tactile fără a mai fi necesare drivere adiţionale. Redenumirea coloanelor din meniul Start poate fi făcută şi fără a mai fi necesar să daţi zoom out. Acces webcam în meniul lock screen şi multe alte funcţii.

Schimbările aduse la nivelul browserului Internet Explorer: funcţie pentru sincronizarea tab-urilor. Lista pentru descărcari disponibilă în versiunea metro. Referinţe la suportul WebGL. History wipe pe versiunea desktop la fel ca cea din versiunea metro. Meniul cu UI metro pentru Developer Tools (F12).

Schimbările aduse la nivelul Kernel-ului: consum mai scăzut de memorie RAM. Referinţe la conexiune 3G/4G. Referinţe la scanner pentru coduri de bare. Referinţe pentru suportul protocolului Spdy. Suport pentru display wireless (în aplicaţia Settings). Suport pentru gesturi tactile (în aplicaţia Settings). ReFS activat pentru versiunea client. DirectPlay – funcţie Windows nouă. Suport pentru UFS (Universal Flash Storage). Suport pentru NVMe (NVM Express).

Acestea sunt doar câteva din schimbările aduse până în momentul de faţă în Windows 8.1. Build-ul poate fi descărcat de pe piratebay şi în curând de pe forumul Windows World (la care voi începe să lucrez începând de săptămâna viitoare.
 
Microsoft a actualizat acum două zile aplicaţiile din gama Bing (News, Finance, Sports, Maps şi Travel – Weather urmează să primească update-ul în următoarele zile). Acestea au fost concepute să ofere informaţiile necesare utilizatorilor cu sistemul de operare Windows 8 într-o interfată rapidă şi fluidă cu suport tactil făcându-vă mai uşor accesul la noutăţi de ultimă oră.

News – Sunteţi interesaţi în politică, dar foarte puţin interesaţi în divertisment? Ei bine, acum puteţi personaliza ordinea în care coloanele cu ştiri de ultimă oră sunt afişate în aplicaţie. Totodată, noul Bing News vă permite acum să folosiţi şi propriile link-uri RSS făcându-vă mult mai uşor accesul la ştirile de pe site-urile dvs. preferate. Una din cele mai importante schimbări în acest update este bineînteles suportul pentru citire offline. Astfel, puteţi citi oricând ştirile care au fost descărcate ultima dată când device-ul dvs. a fost conectat la internet.
Maps – S-au adăugat mai multe funcţii care vă vor ajuta să găsiţi o cale de a ajunge într-un anumit loc mult mai rapid. Aplicaţia Bing Maps are acum suport îmbunătăţit pentru direcţiile condus, călătorit şi umblat, de asemenea şi notificări actualizate constant despre incidente din trafic, incluzând construcţii şi accidente.
Finance – Nu prea ştiu ce s-ar putea spune despre această aplicaţie, nu m-a pasionat niciodată acţiunile unor companii sau update-urile în timp real a stocurilor Statelor Unite. Ce e nou şi poate fi menţionat este abilitatea de a personaliza graficele interactive.
Sports – Un alt subiect pe care l-am evitat totuşi, nu trebuie să-mi urmaţi exemplul :D Bing Sports oferă acum informaţii despre peste 65 de ligi sportive incluzând fotbal, fotbal american, baschet, rugby, cricket, tenis, sporturi cu motor, baseball, hochei pe gheaţă şi golf.
Travel – Oferă acum conţinut nou de pe Lonely Planet, Former’s şi Fodor’s. Aplicaţia Bing Travel este cea mai bună modalitate de a vă plănui următoarea vacanţă (numai bine mai ales că se apropie vara). Căutaţi atracţii, restaurante şi activităţi, incluzând imagini de inaltă rezoluţie şi panorama 3D. Puteţi cumpăra bilete de avion şi rezerva camere de hotel direct din aplicaţie iar acestea pot fi filtrate după preţ, facilităţi şi multe altele.
Weather – Din păcate această aplicaţie nu a fost actualizată în momentul scrierii acestui mic articol dar pot menţiona update-urile care vor fi incluse. Bing Weather a fost actualizat cu hărţi dinamice care vă oferă informaţii despre temperatură, precipitaţii, radar şi pătură de nori. Totodată, puteţi accesa informaţii despre condiţiile din staţiunile de schii din peste 24 de ţări din toate colţurile lumii.
 
După cum aţi observat am facut câteva schimbări în template-ul site-ului. Am revenit la un template pe care l-am folosit acum 2 ani dar i-am dat alte culori si l-am facut mult mai “metro” totuşi, schimbările nu au ajuns nici pe deaproape de sfârşit. În ultimele săptămâni am lucrat în Visual Express la o aplicaţie News pentru acest site, din păcate rezultatele nu au fost pe placul meu aşadar am decis să nu public prea curând aplicaţia (cel puţin nu în acest an).

Totuşi, pentru a face mai frumoasă integrarea paginii pe sistemele de operare Windows 8 şi Windows 8.1 (Blue) am decis să adaug suport pentru tile. Astfel, începând din momentul de faţă veţi putea adăuga un “shortcut” al site-ului în meniul de Start folosind Internet Explorer “Metro”: 
Ca bonus, cei care nu vor să folosească Internet Explorer (sau oricare alt browser) prea des dar doresc să citească ştirile de pe site într-un mod care nu necesită accesarea unui browser pot folosi aplicaţia Microsoft Bing News. Tot ce trebuie să faceţi este să adăugaţi link-ul RSS a paginii Archive urmând paşii de mai jos:
http://feeds.feedburner.com/WindowsWorld-Archive
Îmi cer scuze în avans pentru toate neplăcerile de care veţi avea parte pe parcursul următoarelor zile, totodată lucrez şi la suportul pentru telefoane mobile, în acest mod veţi putea accesa site-ul fără a avea probleme de compatibilitate.
 
Un nou build al sistemului de operare Windows “Blue”, sau mai bine zis Windows 8.1 şi-a făcut apariţia pe internet (nu am catalogat build-ul ca fiind Windows 8.1 deoarece winver arată pe moment tot Windows 8 Pro şi nu Windows 8.1 Pro). De data aceasta într-o “aromă” pe 64 biţi şi bineînteles cu câteva schimbări spre deosebire de primul build apărut acum 3 săptămâni.

Printre noutăţi se numără o fereastră cu setări pentru touchpad şi trackpad, o aplicaţie numită “Files” care este disponibilă şi in 9364 dar nu era înregistrată şi nici pregătită pentru utilizare, aplicaţia “Files” este defapt vechea aplicaţie Skydrive dar contopită cu un file manager local. S-a reintrodus butonul “Apps list” care vă permite să accesaţi toate aplicaţiile din meniul Start, se poate acum sincroniza mult mai multe setări decât în build-ul anterior, acestea incluzând Start Screen layout, browser settings, mouse settings, file explorer settings şi multe altele.

Cu siguranţă puteţi găsi şi alte schimbări, din păcate eu nu voi testa acest build deoarece nu suport arhitectura pe 64 biţi, mi-a făcut o groază de probleme în trecut şi nu vreau să mai trec prin asta prea curând. Doritorii pot descărca torrent-ul posibil de pe piratebay.se , din păcate şi de această dată voi ezita să postez un link pentru download. Noapte bună!

Build tag-ul acestui build este:
6.3.9369.0.flb_partner_out14.130324-1300
 
Forumul WinForum.pl a postat acum aproximativ o săptămână imagini care aparţin Windows-ului “Blue”. În articolul anterior am anunţat că Microsoft a schimbat Windows Blue în Windows 8.1 dar nu era nici o dovadă concretă care să ateste acele cuvinte până acum. Ieri şi-au făcut apariţia pe internet, prin intermediul unui user de pe forumul menţionat mai sus, două arhive – una conţinând fişierele de instalare ale build-ului 9374 iar cea de-a doua arhivă conţinând dll-uri şi executabile din directoriul System32. Buildtag-ul complet pentru acest build este 6.3.9374.0.flb_partner_out15.130329-2355 aşa cum am menţionat anterior pe pagina Microsoft Builds. Dll-urile par să aparţină unul build pe arhitectura de 32 biţi, şansele ca acest build să apară pe internet sunt încă minime.
Picture
Dll-uri din build-ul 9374
Picture
Fisierele de instalare
 
Versiunea de client cu build-ul 9364 aparut acum săptămâna trecută, ce avea numele de cod Windows Blue, este un refresh pentru Windows 8. Se aşteaptă ca versiunea finală să fie disponibilă în jurul lunii august a acestui an. Un user de pe Winforum.eu a postat pe Twitter o imagine care pare să aprţină build-ului 9369. Deşi imaginea a fost postată pe data de 1 aprilie, azi s-a confirmat autenticitatea ei, noul build fiind catalogat ca Windows 8.1 Pro.

Mary Jo Foley are o sursă care a informat-o în legătură cu Windows 8.1, acesta spunând că sistemul de operare dezvoltat în momentul de faţă de Microsoft va fi asemănător cu procesul de dezvoltare pentru Windows Phone. Dacă ţineţi bine minte, după release-ul Windows Phone 7 a aparut un “feature pack” numit “Mango” (Windows Phone 7.5) care face parte tot din familia Windows Phone 7. Nu e necesar să menţionez Windows Phone 7.8 deoarece nu se poate spune că face parte din familia Windows Phone 7 deoarece e in mare parte ca Windows Phone 8 cu câteva funcţii în lipsă.

Dacă imaginea e reală (deşi a fost confirmată de multe surse) iar Microsoft decide să continue modul în care îşi dezvoltă sistemul de operare actual şi a decis într-adevăr să numească Blue ca Windows 8.1 – în loc de 8.5 sau 8.9 – nu ar fi surprinzător să ne aşteptăm la o versiune nouă de cu numele Windows 8.X în fiecare an. Astfel, Windows 8.2 ar putea apărea în 2014 iar Windows 8.3 în 2015.

În momentul de faţă oficialii Microsoft nu au avut nimic de comentat despre Windows “Blue”, în afara faptului că acesta este un nume de cod şi se referă la următorul release al produselor Microsoft Windows şi Microsoft Windows Phone.

 
Windows Blue este acum disponibil pentru download! Build-ul 9364 pe arhitectura de 32 biți poate fi descărcat acum și testat. Am instalat build-ul într-un VHD și se pare că totul funcționează perfect. Nu am încercat să activez sistemul de operare cu o licență Windows 8 dar voi încerca asta mai diseară, ce am făcut totuși a fost să încerc instalarea unor aplicații moderne din Store pe Blue. Rezultatul - dezastruos. Aplicația pe care am încercat să o instalez - Twitter - mi-a dat mari bătăi de cap, în primul rând cu framework-ul de care depinde și pe urmă cu licența de care are nevoie... Sper totuși să reușesc să instalez și aplicații "metro" deoarece doresc să renunț puțin câte puțin la vechiile aplicații pentru desktop. Din păcate nu voi posta un link pentru download deoarece nu este un release oficial, ei bine, nu este nici măcar un release ci mai degrabă e leak. Oricum doritorii pot căuta pe piratebay sau pe Google un torrent. Mai jos vă postez câteva imagini. Printre schimbări, ceea ce m-a bucurat foarte mult a fost multitasking-ul pentru monitoare non-widescreen. Totodată, Internet Explorer a fost actualizat la versiunea 11!

Picture
Internet Explorer 11
Picture
Start Menu (cu 3 tipuri de tiles)
Picture
Winver
Picture
Noul Control Panel
Picture
Noul meniu de personalizare