Aşteptările au luat sfârşit, Windows 8.1 RTM a apărut în limba engleză pe internet şi sunt disponibile pentru download! WZOR, grupul care a postat Windows 7 şi Windows 7 Service Pack 1 pe internet în trecut a facut “leak” şi pentru Windows 8.1 RTM iar imaginile .iso pot fi descărcate folosind link-urile magnet de mai jos. Nu am să dau mai multe detalii decât după ce voi finaliza procesul de instalare aşadar, vă voi lăsa până atunci să le descărcaţi.


MICROSOFT.WINDOWS.8.1.RTM.X86.ENGLISH.DVD-WZT
RELEASE DATE: 08/21/2013
BUILD: 6.3.9600.16384.WINBLUE_RTM.130821-1623
FILE: Windows_8.1_EN-US_x86.ISO
SIZE: 2,915,131,392 byte
SHA-1: 802CFCD3A411D99C097EA7E747F0B6697F9BDAC4
MD5: 7DD36FEA0D004ACFEDBDB3A5521EF5FF
magnet:?xt=urn:btih:D40A31912E9C1227826397B208228EFF3839802D

MICROSOFT.WINDOWS.8.1.RTM.X64.ENGLISH.DVD-WZT
RELEASE DATE: 08/21/2013
BUILD: 6.3.9600.16384.WINBLUE_RTM.130821-1623
FILE: Windows_8.1_EN-US_x64.ISO
SIZE: 3,899,295,744 byte
SHA-1: BC2F7FF5C91C9F0F8676E39E703085C65072139B
MD5: F104B78019E86E74B149AE5E510F7BE9
magnet:?xt=urn:btih:958ED16A00869C0BA4C04815AB500FFA1F2EE92E

Core = 334NH-RXG76-64THK-C7CKG-D3VPT
Professional = XHQ8N-C3MCJ-RQXB6-WCHYG-C9WKB
 
Vinerea trecută se spunea că Windows 8.1 a fost finalizat, prin intermediul unui fişier WinJS care afişa tag-ul ce includea un număr de build “9600”. A fost confirmat sâmbătă că Windows 8.1 a fost întradevăr finalizat iar RTM-ul a fost compilat cu buildtag-ul 9600.13686.winblue_rtm.130821-1623 şi că majoritatea companiilor OEM au deja acces la el.

Întrebarea tuturor a fost “de ce nu a apărut build-ul pe internet?”. De obicei, de îndată ce companiile OEM au acces la versiunea finală a unui sistem de operare, acesta îşi face cale pe internet într-un fel sau altul, în majoritatea cazurilor, pe un tracker privat care, în final apare şi ca leak public. Totuşi, se pare să nu fie cazul şi de această dată.

Deşi build-ul a ajuns pe unele forumuri private care necesită acces VIP, imaginile iso nu şi-au făcut apariţia şi public. Aparent, Microsoft a avut grijă de această dată ca acele companii cu reputaţie „proastă” care au publicat în trecut sistemul de operare pe internet înainte de o dată predefinită să nu mai primească acest release. Totuşi, începând cu data de 1 septembrie, companiile care au primit deja Windows 8.1 RTM au permisiunea să înceapă să-şi distribuie sistemul de operare. Se aşteaptă ca în jurul acelei date să apară şi un leak public.

Tot ce vă rog este să fiţi răbdători, cu puţin noroc build-ul va fi disponibil pentru download săptămâna viitoare. Asta în caz că nu va apărea mai repede.
 
Se pare că cineva a decis în sfârşit să mai uploadeze pe internet build-uri interne a sistemului de operare Windows 8.1 care este aşteptat să fie finalizat în această lună. Deşi acesta este doar o versiune de preview, sau mai bine zis un post-beta, se poate spune că poate fi testat fără a fi îngrijoraţi de incompatiblităţi sau alte probleme majore ori minore.

Ultimul build care a fost dar spre “leak” a fost 9385 (32-biţi) în data de 2 Mai 2013, de atunci a apărut un release (oficial) şi anume 9431 care cu siguranţă mulţi dintre voi îl aveţi deja. Anyway, build tag-ul pentru acest build este 6.3.9471.fbl_partner_out30.130726-2004 compilat în data de 26 iulie 2013. Dacă doriţi să îl testaţi îl puteţi descărca căutându-l pe Google (deoarece am decis acum ceva timp să nu mai postez leak-uri pe site din cauza drepturilor de autor pe care le deţine Microsoft asupra produsului). Singurele download-uri pe care le veţi mai găsi aici (a sistemelor de operare de la Microsoft) vor fi release-uri oficiale.
 
Meniul ”Start” este o componentă importantă a sistemului de operare. Astfel, acesta trebuie să ofere consumatorului puterea de a accesa orice fişier sau informaţie, de a customiza interfaţa acestuia şi bineînteles să fie uşor de folosit. Sunt multe alternative pentru meniu Start din Windows 8 dar nici una nu este îndeajuns de bună încât să ofere funcţionalitatea meniului implicit.

O nouă alternativă pentru meniul Start a apărut azi ca versiune de preview, şi vă permite să creaţi tile-uri pentru programele voastre preferate. Din păcate nu are abilitatea de a crea un shortcut a unei aplicaţii “metro” dar puteţi pune în acesta cele mai populare aplicaţii folosite de voi (ex: Skype, Internet Explorer, Google Chrome, etc). Aplicaţia funcţionează pe Windows 7, Windows 8 şi Windows 8.1.
 
Avast 2014 (cum spune forumul pe care au fost postate aceste imagini) sau Avast 9.0, este noua generaţie de programe antivirus care va fi disponibilă în curând. Din păcate tot ce pot posta acum sunt acele screenshot-uri menţionate la începutul articolului care sunt defapt imagini “leaked” şi în niciun caz oficiale. Printre noile funcţii ale viitoare generaţii Avast se numără:

    - O nouă tehnologie DeepScreen care permite antivirus-ului să ia decizii mai inteligente în legătură cu fişierele noi sau necunoscute. DeepScreen este succesorul AutoSandbox-ului, acum upgradat cu tehnologii adiţionale cum sunt traduceri ale librăriilor dinamice.
    - Actualizarea continua a definiţiilor. Deşi această funcţie nu este complet nouă, a fost actualizată cu o infrastructură mai bună pentru a permite accesul la un serviciu de actualizare mai sigur şi neîntrerupt. În momentul actual se transmit aproximativ 400 de update-uri pe zi, fiecare update este transmis într-un interval de aproximativ 3.75 minute, 24 de ore, 7 zile pe săptămână, 365 zile pe an.
    - Plugin-urile pentru browserele web au fost şi ele actualizate şi oferă acum securitate mult mai sporită inclusiv rating-uri, protecţie împotriva malware-ului, phishing-ului şi funcţionalitate DNT (Do-Not-Track) pentru a îmbunătăţi anonimitatea pe internet.
    - Un SafeZone nou pentru a securiza tranzacţiile online. Userii pot acum să comute între SafeZone şi browser-ul pe care îl folosesc în mod normal printr-un singur click. Totodată, site-urile care necesită acces la cardul dvs. bancar pot fi deschise automat în SafeZone.
    - Printre schimbări se numără şi noua interfaţă a produsului antivirus care este probabil cea mai mare schimbare de la versiunea 5.0 încoace.
    - Firewall-ul a fost rescris pentru o compatibilitate mai bună cu ultima versiune Windows (nu e clar daca se referă la Windows 8 sau Windows 8.1 mai ales ca versiunea 8.1 nu a fost finalizată momentan).

Voi scrie un nou articol (probabil) în momentul în care voi avea acces la link-urile pentru download a noii generaţii Avast şi le voi posta în secţiunea Download -> Software la care trebuie să lucrez zilele acestea. Cu siguranţă aţi observat că nu mai este nimic pe acea pagina (de cand am schimbat template-ul). Totodată, aş dori să-mi cer scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de această schimbare şi mai ales incompatibilităţilor cu Internet Explorer 11. Search-ul ar trebui sa funcţioneze perfect pe Internet Explorer 9, Mozilla Firefox şi Google Chrome (din păcate nu am reuşit să îl verific pe Internet Explorer 10).

 
Am reusit să instalez până la urmă Windows 8.1 Preview folosind imaginea iso, după ce mi-am pierdut 2 ore încercând să îi fac update de la Windows 8 folosindu-mă de Store. Totuşi, contează că am reuşit să fac asta şi a fost chiar simplu şi rapid. Odată ajuns pe desktop am fost întâmpinat de un vechi wallpaper din Windows 8 (din păcate Microsoft nu a adăugat background-uri noi pentru desktop dar a adăugat un background pentru Lock Screen pe care îl puteţi vedea în dreapta). Totuşi, este doar o versiune de preview iar versiunea finală s-ar putea să aducă măcar un wallpaper nou.
Meniul Start a fost şi el îmbunătăţit cu tile-uri mai mari şi mai mici, bineînteles pentru a avea tile-uri mai mari, aplicaţiile trebuie să suporte această funcţie, regula nu se aplică şi la cele mai mici. Am reuşit să instalez câteva aplicaţii din Store în timpul pe care l-am avut la dispoziţie iar procesul a decurs fără nicio problemă.


Store-ul a fost şi el actualizat. Este mult mai uşor acum să vă găsiţi aplicaţiile favorite sau chiar unele noi. Pe pagina „New releases” puteti găsi cele mai noi aplicaţii publicate pe store printre care se numără „edjing” şi „Zombie HQ”, aplicaţia VEVO şi Vyclone. Facebook a anunţat azi că lucrează la o aplicaţie pentru Windows 8 şi Windows 8.1 dar nu va fi publică decât cel devreme luna viitoare.

Nu pot spune că s-au făcut schimbări la desktop deoarece nu sunt decât unele minore cum ar fi reintroducerea butonului Start, opţiuni pentru Sleep, Shut Down şi Restart în meniul Win+X, Command Prompt din acelaşi meniu a fost înlocuit şi el cu Powershell dar schimbarea aceasta se poate anula prin debifarea celei de-a treia căsuţe din „Taskbar and Navigation properties” > Navigation.


Aplicaţia Search este probabil cea mai importantă funcţie pentru mine în Windows 8.1. Îmi permite să găsesc ceea ce doresc într-o clipă fără a mai căuta în locuri multiple. Astfel pot să găsesc muzica din calculator, imagini de pe internet, şi chiar şi informaţii îmi vor fi afişate despre cuvântul sau fraza căutată.


Ce mi-a mai atras curiozitatea a fost bineînţeles şi aplicaţia Reading List. Puteţi să vă faceţi un fel de bookmark la aproape orice conţinut pe care îl aveţi afişat în faţa ecranului. Fie acesta o pagina web, o aplicaţie în Store, sau rezultate despre vreme. Pentru a face un astfel de bookmark în aplicaţie tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi funcţia Share din meniul Charm Bar apoi să selectaţi Reading List urmat de butonul „Add to Reading List”.
E 1:09 noaptea, sunt puţin obosit aşa că ma voi opri aici, dacă voi mai da peste ceva interesant ma voi intoarce cu un nou articol zilele următoare. Până atunci vă urez tuturor succes la instalare şi distracţie plăcută pe noul sistem de operare. Noapte bună!

 
În mai puţin de 2 ore, Microsoft va face publică prima versiune Preview a Windows-ului 8.1, în timpul conferinţei BUILD care are loc în San Francisco. Deşi Microsoft nu a dat drumul imaginilor ISO pentru download, link-ul pentru download a fost făcut public.

Windows Server 2012 R2 Preview este deja disponibil pentru download. Windows 8.1 Preview are buildtag-ul 6.3.9431.0.winmain_bluemp.130615-1214 şi poate fi descărcat azi, după ora 19:00. Voi reveni cu scurt review după ce voi instalat update-ul.

Windows 8.1 Preview (ISO)
Windows 8.1 Preview (Store update)
Windows Server 2012 R2 Preview (ISO)
 
Microsoft va face publică prima versiune Preview (şi probabil singura) a sistemului de operare Windows 8.1 iar majoritatea consumatorilor aşteaptă cu nerăbdare să facă acest update de când versiunile leaked au arătat că nu este deloc un service pack ci defapt include sute de funcţii şi îmbunătăţiri aduse Windows-ului 8.

După cum am mai menţionat şi în articolele anterioare, Windows 8.1 va fi complet gratuit pentru persoanele care au achiziţionat deja Windows 8. Astfel spus, consumatorii care folosesc Windows 8 pot face update la Windows 8.1 fără a mai reinstala sistemul de operare sau pierde programele şi datele situate în PC. Update-ul se va face prin Windows Store sau folosind o imagine ISO. Totodată, imaginea ISO care conţine Windows 8.1 poate fi folosită pentru o reinstalare completă sau un dual boot cu Windows 7/Vista.
Totuşi, înainte de a face acest pas e bine să ştiţi câteva lucruri:

Spaţiu necesar: Dacă plănuiţi să faceţi un update de la Windows 8 la Windows 8.1 Preview, asiguraţi-vă că aveţi cel puţin 4 GB spaţiu liber pe partiţia pe care a fost instalat Windows 8. Dacă plănuiţi să faceţi o reinstalare completă, atunci Microsoft recomandă cel puţin 16 GB spaţiu liber pentru versiunea de 32-biţi sau 20 GB pentru cea de 64-biţi.

Update-ul de la Windows 8.1 Preview la 8.1 RTM este posibil, dar cu un dezavantaj: Deşi este posibil să faceţi update de la Windows 8.1 Preview la versiunea finală (RTM), veţi pierde toate aplicaţiile instalate prin Store, iar potrivită unor site-uri şi aplicaţiile desktop.

Windows 8.1 va fi disponibil şi ca imagine ISO: Pentru a ajuta toţi userii Windows 8 care doresc să testeze Windows 8.1 fără a compromite actualul sistem de operare, Microsoft oferă şi o imagine ISO care conţine Windows 8.1 Preview pentru a putea fi folosită în procesul instalării sistemului de operare în dual boot cu Windows 8, Windows 7, Windows Vista sau chiar Windows XP sau, pentru a fi folosită in VirtualBox, VMware Player sau imagine VHD.

Dezinstalarea nu este posibilă: Deşi Windows 8.1 este disponibil ca update prin Windows Store, acesta nu poate fi dezinstalat sau şters odată instalat peste sistemul de operare Windows 8.

Windows 8.1 RTM release date: Deşi Microsoft nu a anunţat încă release date-ul versiunii finale (RTM) a Windows-ului 8.1 RTM, acesta va fi disponibil pentru companiile OEM, pe MSDN şi TechNet la sfârşitul lunii august sau prima jumătate a lunii septembrie. Versiunea publică este aşteptată în luna octombrie 2013. Odată ce aţi făcut update de la Windows 8 la Windows 8.1 Preview, va trebui să trăiţi cu el doar câteva luni.

Mă voi reîntoarce mâine, 26 iunie 2013, cu un nou articol în care voi posta link-uri de download a imaginilor iso şi a update-ului pe Store, inclusiv câteva detalii (în caz că mai este necesar) şi screenshot-uri.
 
Înainte de a lansa Windows 7, Microsoft a avut o viziune despre următoarea versiune de sisteme de operare Windows pe care aveau să o livreze. Au făcut un pariu că industria PC-urilor va trece prin transformări semnificante induse de creşterea mobilităţii. Astfel, au decis să facă schimbări, schimbări pe care nu multă lume le-a acceptat odată cu release-ul Windows-ului 8. Microsoft a construit Windows 8 pentru o generaţie în care modul tactil este principala metodă de interacţionare, dar şi pentru mouse şi tastatură; o generaţie în care, fie că veţi utliza un laptop, un PC, sau o tabletă, veţi fi întotdeauna conectaţi.
Windows 8 a fost scos pe piaţă acum 7 luni şi câteva zile iar răspunsul din partea companiilor OEM şi a consumatorilor a fost substantial – de la un număr mare de device-uri la unul decent de aplicaţii (chiar dacă majoritatea sunt inutile şi par să facă “spam” pe Store) iar în final la îmbunătăţirea viitorului update pentru acest sistem de operare numit Windows 8.1. Microsoft a primit foarte mult feedback din partea consumatorilor care au folosit şi încă folosesc Windows 8 ajungând la decizia să îl îmbunătăţească în loc să scoată un alt sistem de operare, complet nou. Microsoft a distribuit zeci de update-uri pentru produs şi pentru aplicaţii. Abia au început, iar potenţialul la care se poate ajunge este extraordinar.
Windows 8.1 va avansa îndrăzneaţa viziune pusă în practică cu Windows 8 pentru a distribui următoarea generaţie de PC-uri, tablete şi o gamă largă de dispozitive din industrie. Microsoft se aşteaptă ca experienţa consumatorilor cât şi a interprinderilor să fie îmbunătăţită (iar parea bună este că totul e gratuit). Este Windows 8, doar că e îmbunătăţit. Windows 8.1 răspunde feedback-ului oferit de consumatori, dar va include şi noi funcţii şi caracteristici care avansează experienţa tactilă şi potenţialul device-urilor mobile. Acesta va distribui îmbunătăţiri în zona personalizării, a funcţiei search, a aplicaţiilor integrate în sistemul de operare, experienţa Windows Store şi conectivitate cloud. Windows 8.1 mai include şi îmbunătăţiri pentru companiile de afaceri în zonele de management şi securitate.

Personalizare:

În Windows 8.1, veţi putea face mult mai multe pentru a vă personaliza experienţa pe device-ul dvs. După ce Windows 8 a fost făcut public, Microsoft a aflat că majoritatea consumatorilor foloseau poze de familie pentru a-şi personaliza Lockscreen-ul. Astfel, în Windows 8.1, veţi putea transforma PC-ul sau tablet într-o ramă cu fotografii prin setarea lockscreen-ului să afişeze un slideshow cu imagini de pe SkyDrive sau din device. Totodată au mai adăugat şi abilitatea de a face fotografii cu camera integrata în device direct din Lockscreen fără a mai fi nevoiţi să vă logaţi. Mai oferă mai multe culori pentru fundal şi background-uri pentru meniul Start – pe lângă cele incluse.
Puteţi alege ca imaginea din fundalul meniului Start să fie aceeaşi ca pe Desktop. Windows 8.1 include o varietate de mărimi pentru tile-uri incluzând acum o nouă mărime “large” şi alta “small” pentru a vă permite să vă organizaţi meniul aşa cum doriţi. Este mult mai simplu să daţi un nume unui grup şi să aranjaţi tile-urile. Puteţi selecta acum mai multe tile-uri odată, să le schimbaţi mărimea, să le dezinstalaţi, sau să le rearanjaţi. Microsoft a observat că unele persoane mişcau accidental tile-urile, astfel, în Windows 8.1, veţi apăsa pe un tile şi îl veţi ţine apăsat un scurt timp pentru a-l putea mişca (sau puteţi folosi click dreapta).

Search:

Search charm-ul va oferi rezultate globale folosind Bing într-un mod bogat, simplu de citit şi multe alte surse de conţinut (internetul, aplicaţiile, fişierele, SkyDrive, acţiuni pe care le puteţi lua) pentru a oferi un “răspuns” pentru cautarea dvs. Este versiunea modernă a liniei de comandă! Acţiunile rapide vă vor permite să redaţi un video sau o melodie, vă va afişa rezultate din fişierele locale, aplicaţii sau setări care pot fi accesate prin folosirea funcţiei “scroll” pe un ecran tactil spre stanga (sau folosirea unei bări de navigare, afişate în partea de jos a aplicaţiei.
Deşi Microsoft a prezentat mai multe funcţii care vor fi disponibile în Windows 8.1 nu cred că este necesar să le menţionez din nou deoarece le-am tot menţionat în aproape fiecare articol scris despre acesta. Windows 8.1 va fi disponibil în a doua jumătate a anului ca şi update gratuit pentru consumatorii care folosesc Windows 8 şi va fi distribuit prin Windows Store, în acelaşi mod în care primiţi update-uri la aplicaţii. O versiune de preview va fi distribuită cel mai probabil prin aceeaşi cale în data de 26 iunie, în timpul conferinţei BUILD 2013.
 
Paul Thurrott a cofirmat reîntoarcerea butonului “Start” în Windows 8.1 şi a postat şi câteva screenshot-uri care pot dovedi asta (găsiţi imaginile mai jos). Pe lângă asta, se pare că Microsoft a luat în considerare feedback-ul consumatorilor şi au introdus în ecuaţie “boot în desktop”, pe deasupra vă mai permite şi să folosiţi fundalul de pe desktop ca background pentru meniul Start. Sunt 100% sigur că majoritatea consumatorilor se vor plânge că vechiul meniu de start nu a fost inclus şi el (asta în cazul în care nu va fi integrat până în versiunea finală) dar ar fi chiar urât ca Windows 8 să se schimbe radical. Noul meniu, sau mai bine zis panou Start este mult mai eficient decât cel vechi din Vista şi Windows 7. Vă oferă update-uri în tile-uri fără că dvs. să mai trebuiască să intraţi în aplicaţie.
Cam atât despre Windows 8.1 pe moment, versiunea preview publică va fi disponibilă în jurul zilei de 26 iunie 2013 şi va fi distribuită prin Windows Store gratuit, ca şi un update! P.S.: fundalul din imagini nu este un wallpaper oficial!