În perioada ultimelor luni, Microsoft a împărtăşit cu noi încercări de a oferi un spaţiu de stocare cloud mai stabil, mai rapid şi uşor de utilizat spre deosebire de cele existente (DropBox, Google Drive, MediaFire etc.). Azi, au anunţat un nou pas spre acea viziune şi cum acesta scoate aplicaţiile SkyDrive pentru desktop din preview. SkyDrive.com a fost actualizat cu o nouă interfaţă, mai modernă, pentru browserele instalate pe desktop-uri şi tablete. O interfaţă care include un motor de indexare instantaneu, toolbar contextual şi puterea de a selecta mai multe thumbnail-uri în acelaşi timp. Pe lângă asta, noul UI include organizare prin drag-and-drop şi sortare HTML5 dar nu în ultimul rând - Modern UI (cunoscut anterior sub numele de Metro). Pot spune că noul SkyDrive arată minunat! Deşi nu l-am testat încă, deoarece schimbarea se va face abia pe decursul următoarelor 24 de ore, am testat Outlook.com şi am fost deplin mulţumit de ceea ce am vazut. Înainte să vă las să vizionaţi imaginile de mai jos, trebuie să mai menţionez că o aplicaţie oficială SkyDrive pentru telefoanele cu sisteme de operare Android va fi disponibilă în doar câteva săptămâni.
 
Windows 8 RTM este disponibil acum pentru download (bine-înțeles leaked) mulțumită rușilor de pe forumul Wzor şi Zukona. Deși Windows 8 Enterprise N x64 a apărut pe internet acum 2 zile, utilizatorii care doreau un build pe 32 biți au fost dezamăgiți pentru ca nu a fost niciunul disponibil. De asemenea, versiunea apărută nu includea Windows Media Player, un program esențial unui utilizator Windows 8 cum sunt eu, spre exemplu. Windows 8 a fost actualizat printr-un update la build-ul 9200.16389 (mulţumesc Canouna pentru informaţie).  Nu lungesc vorba decât vă doresc un download plăcut și o instalare fără probleme (deși s-ar putea să fie încă probleme cu procesul de activare). Mulțumim WZR!

Microsoft Windows 8 Professional RTM x86 (English)
Microsoft Windows 8 Professional RTM x64 (English)
Microsoft Windows 8 Enterprise RTM x86 (English)
Microsoft Windows 8 Enterprise RTM x64 (English)
Microsoft Windows 8 Enterprise N RTM x64 (English)
Microsoft Windows Server 2012 Datacenter RTM (English)
 
Microsoft a anunţat azi că versiunea finală a noului sistem de operare Windows 8 a fost finalizată şi va fi distribuită pentru abonaţii MSDN şi TechNet în data de 15 august a acestei luni. Build-ul are tag-ul 9200.16384.win8_rtm.120725-1247 şi a fost finalizat în 25 iulie la ora 12:47. Nenumărate aşa-zise leak-uri şi-au făcut apariţia pe internet dar nu sunt decat imagini iso care conţin defapt Windows 8 CP sau RP, aşadar recomand să aşteptaţi până când voi posta eu sau oricare dintre site-urile oficiale Microsoft linkuri oficiale pentru download. Pentru a va potoli totuşi setea de informaţii în legătură cu versiunile finale ale unora dintre aplicaţiile Metro preinstalate pe sistemul de operare am postat mai jos screenshot-uri (via Neowin).

Music:
Video:
Photos:
Mail, Calendar, People:
Xbox SmartGlass (vechiul Xbox Companion):
Camera:
 
Pe când se credea că Microsoft a terminat cu anunţurile iată că şi-au revenit cu unul minunat. Compania a făcut public site-ul Outlook.com care oferă conţinutul Hotmail şi Skype într-un singur loc. Noul Outlook aduce toate funcţiile importante Hotmail iar pe lângă asta o altă sumedenie de acesibilităţi. Userii existenţi Hotmail pot upgrada la noul preview azi cu opţiunea de a redenumi contul @hotmail.com în @outlook.com. Din păcate doar Outlook şi People dispun de noua interfaţă la momentul actual.

 
Picture
După o zi întreagă de teste aplicate noii suite Office 2013 am ajuns la concluzia că este într-adevăr mult mai bună şi mai uşor de utilizat decât cea precedentă (Office 2010). Intefaţa este Metro şi se va integra minunat cu interfaţa versiunii finale a sistemului de operare Windows 8 a cărei imagini o puteţi vedea în dreapta (după părerea mea, Aero nici nu se potriveşte cu Metro iar decizia de a renunţa la ea a fost una inteligentă). La fel ca Windows 8, Office 2013 a fost creat să ruleze în coud, mai specific pentru serviciul de stocare online SkyDrive. Totuşi, la acest capitol am întâmpinat mici probleme, neputând salva cu succes un document (.docx) în SkyDrive. Deschiderea documentelor de pe SkyDrive a decurs fără nici o problemă.

Picture
Word

Noile funcţii incluse în Word cad în două categorii: prima vă permite să citiţi mai uşor documentele iar a doua vă permite să le împărtăşiţi mai uşor. S-a inclus şi un nou mod de a citi documente numit Read Mode. În acest mod, cititul devine o experienţă orizontală potrivită pentru tablete tactile care este mult mai plăcută decat experienţa verticală pe care o aveţi pe PC-uri folosindu-vă de mouse scrolling. Din nefericire, noul zoom mode nu este disponibil decât în Read Mode. Un nou tab numit DESIGN este acum disponibil care vă permite să schimbaţi tema documentului, culorine, fonturile, spaţiul între paragrafe şi multe altele.

Picture
PowerPoint

PowerPoint 2013 are parte de funcţii în trei categorii: crearea slide-urilor, afişarea prezentarilor şi împărtăşirea prezentărilor. Meniul este foarte bine definit în această versiune a programului şi îmi face munca mult mai uşoară, chiar dacă nu folosesc aplicaţia prea des este o funcţie binevenită. O altă funcţie minunată este posibilitatea de a căuta pe internet direct din aplicaţia PowerPoint, de exemplu puteţi căuta imagini de artă folosindu-vă de motorul pentru căutare al imaginilor – Bing şi apoi să le includeţi în prezentare. Pentru a face asta click pe tab-ul Insert, apoi pe Online Pictures şi selectaţi Bing Image Search.

Picture
Excel

Este una dintre aplicaţiile care nu ma atrag în niciun fel, chiar dacă interfaţa e drăguţă mie nu îmi foloseşte la nimic Excel. Totuşi am decis să ma avânt în el şi să scriu două cuvinte despre acesta. Privind cu atenţie versiunea 2010 apoi versiunea 2013 am observat că una dintre funcţiile îmbunătăţite este Quick Analysis. Acum vă sugerează cum să folosiţi datele din document, incluzând template-uri potrivite, setari pentru formatare, forume pe care aţi dori să le inseraţi şi multe altele.

Picture
Outlook

Noua versiune Outlook oferă în mare parte schimbări doar la UI. Lucrul care îmi displace este lipsa culorii „galben” care predomina în această aplicaţie în versiunea 2010. Uneori încurc aplicaţia cu Word :( . Modulul de căutare a fost îmbunătăţit considerabil permiţându-vă să cautaţi în toate directoarele şi conturile mail cu doar un singur search. După părerea mea este cea mai semnificantă schimbare la aplicaţia Outlook 2013. Totuşi tind să prefer aplicaţia Metro numită „MAIL” din Windows 8 deoarece e mult mai simplă şi nu necesită o instalare sau configurare adiţională. Aşadar, am decis să folosesc Outlook numai în cazuri în care doresc să trimit un mail mai „bogat” grafic.

Publisher, OneNote, Access

Din păcate nu am scris nimic despre Publisher, OneNote şi Access deoarece nu am folosit niciodată aceste aplicaţii. Totuşi, am ajuns la concluzia că ar fi plăcut să postez trei imagini pentru a compensa lipsa de cuvinte despre acestea. Multumesc mult pentru că aţi citit acest scurt articor iar în cazul în care simţiţi că nu v-a fost de nici un folos atunci îmi cer scuze, în mare parte folosesc doar Word (hehe). O seară plăcută tuturor!
 
Microsoft a dezvăluit azi noua suită Office 2013 Customer Preview (15.0.4128.1014) special creată pentru sistemul de operare Windows 8. Interfaţa se integrează perfect cu Windows 8 RTM care la rândul lui a avut parte de unele modificări ale UI-ului. Din păcate, în momentul redactării acestui articol nu exista nici un changelog dar sper ca voi putea actualiza post-ul de îndată ce voi face rost de unul oficial. Se mai zvoneşte că Microsoft Office 2013 va fi disponibil doar pentru Windows 8 şi Windows 7 dar asta nu exclude posibilitatea de a fi instalat pe Windows Vista. Din păcate pentru unii, suportul pentru XP este inexistent (era şi cazul!). Nu mai lungesc vorba şi vă las pe voi să vă faceţi o părere despre noua suită. Distracţie plăcută!
 
M-am întors, aşa cum am promis atunci când BitDefender Beta a fost făcut disponibil, cu un scurt review al noii soluţii de securitate BitDefender Total Security 2013. Sunt fericit să anunţ că versiunea finală are un impact minim asupra resurselor hardware la fel cum a fost în Beta. Suita de securitate dispune de 5 servicii care sunt menţionate mai jos.

BitDefender Agent - cu un consum de 1.7MB memorie RAM
BitDefender Parental - cu un consum de 14.0MB memorie RAM
BitDefender Security Service - cu un consum de 9.5 memorie RAM
BitDefender system traz app - cu un consum de 1.5MB memorie RAM
BitDefender Update Service - cu un consum de 2.7MB memorie RAM

Bineînţeles, consumul poate să difere în funcţie de mediul în care produsul este utilizat (sistem de operare, hardware PC etc.) Eu l-am testat pe Windows 8 Release Preview (32 biţi) apoi i-am prezentat câţiva viruşi pentru a-i verifica vigilenţa şi pare că i-a blocat pe toţi. Nu mai întind vorba deoarece e tarziu, aşadar vă las pe voi să vă faceţi o părere în legătură cu noua generaţie BitDefender. Noapte bună!
 
Google Chrome Metro este acum disponibil pentru download, dar tind să susţin că sunt dezamăgit de el, cred că era mai bine dacă ni se permitea să ascundem UI-ul aplicaţiei pentru a oferi mai mult spaţiu conţinutului web. Totodată este necesară setarea implicită a browserului Google Chrome pe sistemul de operare, ceea ce ne va face pe urmă utilizarea Internet Explorer 10 Metro imposibilă decât dacă dorim să folosim IE10 implicit din nou. Eu unul voi trece inapoi pe IE10, arata mult mai plăcut şi voi aştepta să văd ce vor rezolva cei de la Mozilla la capitolul Metro.

Descarcă Google Chrome 21.0.0.1171 Dev (folosiţi opţiunea “Set Chrome as default browser” pentru a putea accesa Chrome Metro.)
 
Versiunea Metro a popularului browser Google Chrome va fi disponibilă în următorul release dev, a anunţat Carlos Pizano, Inginer Software şi Metro Gnome pe blogul Chromium. El a menţionat că primul release va include o integrare bazică a broswerului în Windows 8, cum este meniul Charms şi modulul Snap. Pe perioada următoarelor luni se vor face schimbări la interfaţă şi se va îmbunătăţi suportul tactil. Aceştia sunt comişi să aducă viteza, stabilitatea, simplicitatea şi securitatea versiunii pentru desktop în noul limbaj Metro. În post se mai menţionează funcţionalitate pe Windows 8 cu arhitectură de 32 biţi, nespecificându-se suport pentru 64 biţi. Google Chrome Metro nu va funcţiona sub nici un fel pe procesoare ARM deoarece Microsoft nu permite utilizarea altor browsere decat Internet Explorer 10 pe platformă. Pentru a putea utiliza Chrome Metro trebuie să instalaţi Google Chrome Dev. de pe această pagină şi să îl setaţi ca browser implicit (default browser).
 
După cum ştiţi Media Center nu mai face parte din sistemul de operare Windows 8 dar este distribuit ca şi add-on pentru câţiva dolari. Dacă doriţi să utilizaţi din nou Windows Media Center trebuie să urmaţi paşii de mai jos:

1. În căsuţa Search (din bara Charm sau în Start) scrieţi - add features
2. Click pe "Add features to Windows 8."
3. Click pe "I already have a product key."
4. Introduceţi key-ul: MBFBV-W3DP2-2MVKN-PJCQD-KKTF7 apoi click Next.
5. Bifaţi checkbox-ul pentru a accepta termenii de licenţiere apoi click pe "Add features".
6. Vi se va restarta PC-ul iar după asta veţi observa că Windows Media Center este instalat iar un tile cu shortcut este disponibil în Start Screen.