Cu toate ca cei mai mulţi dintre noi preferă să se relaxeze pe timpul verii, securitatea calculatorului este un domeniu în care ar trebui să păstrăm mereu garda sus, pentru că infractorii cibernetici nu au vacanţă! În perioada de vară observăm adesea că oamenii utilizează calculatoarele pentru mai multe activităţi de divertisment decât în restul anului. Utilizarea de servicii, cum ar fi chat-urile, jocurile online, download-urile de software sau accesarea magazinelor online creşte, deoarece utilizatorii au mai mult timp liber la dispoziţie. De asemenea, copiii obişnuiesc să petreacă mai mult timp în  faţa calculatorului în timpul verii. 

Panda Labs vă pune la dispoziție o serie de recomandări în scopul de a va ajuta să asigurați securitatea computerului dumneavoastră şi în această vară:

 - Acordaţi o atenţie sporită e-mail-urilor, deoarece acestea reprezintă un canal frecvent utilizat pentru răspândirea de ameninţări, precum şi pentru atacurile phishing sau alte înşelătorii distribuite prin spam. Cu regularitate, în această perioadă a anului, apăr valuri de spam ce oferă sejururi ieftine. Aceste mesaje sunt de cele mai multe ori clandestine şi cer utilizatorilor să-şi dezvăluie date confidenţiale sau îi îndeamnă să descarce informaţii, conţinute în fişiere contaminate. Drept urmare, va recomandăm să ignoraţi toate e-mail-urile de la expeditori necunoscuţi!

 - Instalaţi cele mai recente patch-uri de securitate pentru aplicaţiile dumneavoastră. Infractorii cibernetici lansează frecvent atacuri care exploatează breşe de securitate ale programelor utilizate în mod frecvent. Dezvoltatorii aduc permanent modificări la pacheţele de securitate disponibile, pentru a rezolvă diverse probleme detectate. Dacă aplicaţia dumneavoastră nu va informează asupra disponibilităţii acestor actualizări, va recomandăm  să accesaţi periodic pagină oficială a respectivului produs, pentru a verifică dacă există patch-uri ce trebuie a fi instalate. Pentru a asigură o securitate sporită, ar trebui să actualizaţi aplicaţiile de pe computerul dumneavoastră, chiar înainte de a plecă în vacanţă şi, de asemenea, atunci când va întoarceţi!

 - Nu descărcaţi programe de pe site-uri suspecte - acestea ar putea fi infectate. În perioadă de vară s-a observat, de asemenea, o creştere a numărului persoanelor care fac download-uri. Totuşi, este important să aveţi grijă ce descărcaţi de pe Internet. Va recomandăm să scanaţi toate fişierele descărcate, înainte de a le rulă. Malware-ul este distribuit sub formă de fişiere, cum ar fi filme, seriale, etc tocmai pentru a înşela utilizatorii.

 - Aveţi grijă la informaţiile pe care le introduceţi în reţelele sociale. Asiguraţi-va că nu publicaţi detalii precum ziua în care plecaţi în vacanţă, mai ales dacă detaliile adresei dumneavoastră sunt disponibile pe o reţea socială.

 - Lăsaţi router-ul oprit. Acest lucru va împiedică alţi utilizatori să se conecteze la reţea în lipsă dumneavoastră. Altfel, o persoană străină s-ar putea conecta la reţea şi ar putea descărcă fişiere infectate. Este posibil că acestea să  rămână în reţea până în momentul în care va veţi reporni calculatorul, urmând a va infectă.

 - Luaţi măsuri de precauţie în cazul în care folosiţi calculatoare cu acces nerestricţionat. Mulţi dintre noi, intrăm în Internet Cafe-uri atunci când mergem în vacanţă, pentru a ne citi e-mail-urile, pentru a discută cu prietenii sau pentru a ne pune la curent cu ultimele ştiri, etc. Dacă veţi face acest lucru, ar trebui să va luaţi câteva măsuri de siguranţă. În primul rând, nu acceptaţi nici o operaţie care salvează parole pe computerul local, atunci când sunteţi logat prin intermediul unui calculator public. Acest lucru ar permite cu siguranţă următorilor utilizatori ai respectivului calculator să acceseze oricare dintre conturile dumneavoastră. De asemenea, asiguraţi-va că utilizaţi un calculator nevirusat. La primul semn suspect (pop-up-uri, nu funcţionează ...), nu mai utilizaţi calculatorul. În cele din urmă, nu folosi calculatoare publice pentru transferuri bancare.

 - Folosiţi programe de control parental. În timpul vacantelor de vară fără îndoială copiii vor folosi calculatorul mai mult decât de obicei. Tocmai de aceea, este mai important că niciodată să îi instruiţi în ceea ce priveşte navigarea pe internet în condiţii de siguranţă. Va recomandăm să setaţi un interval orar în timpul căruia copiii să aibă acces la utilizarea Internet-ului, urmând a-i supraveghea atunci când navighează, pentru a putea preveni accesarea unor anumite pagini cu un conţinut care ar putea fi nepotrivit pentru ei. Având în vedere faptul că nu veţi putea fi întotdeauna în jurul copiilor dumneavoastră pentru a monitoriza modul de utilizare al Internet-ului, este recomandabil să instalaţi un program de control parental, un instrument care va ajută la stabilirea paginilor Web pe care copiii le pot accesă şi pe care nu le pot accesă, etc.

 - Asiguraţi-va că aveţi un calculator cu antivirus instalat şi cu actualizările la zi!

Există programe antivirus disponibile gratuit pe Web, cum ar fi Cloud Panda Antivirus, pe care îl puteţi descărca de aici!


Sursa: CHIP.ro


Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.