Mulţi doresc un sistem de operare stabil care, odată după instalare să funcţioneze bine, fără afişări de errori, BSOD-uri sau alte neplăceri. Pentru un PC, siguranţa este cel mai important lucru. Un lucru pe care foarte multă lume îl evită din cauză că suitele de securitate consumă „prea multe resurse”. Mulţi nu ştiţi câte pericole circulă pe internet. Mi-a zis un prieten acum ceva timp că el nu ia viruşi pentru că nu vizitează decât 3 – 4 site-uri, aşa că nu e nevoie să instaleze nici o suită pentru a-şi proteja sistemul. Ce e drept nici acum nu foloseşte, şi evident nu îl pot obliga. Multă lume recurge la Nod32 pentru că, consumă foarte puţine resurse dar – această suită fiind folosită de useri care se gândesc mai mult la performanţă în loc de stabilitate şi securitate. Un antivirus bun vă poate ajuta chiar şi în cele mai întunecate zile, când viruşii caută să distrugă fişierele sistemelor (deşi în ultimul timp preferă doar să sustragă date valoroase din el sau să îl folosească ca server al unei reţele de bot-net). Mai jos am să vă spun câteva din lucrurile pe care le fac înainte să caut pe internet, după o instalare de Windows:

1.      Instalez o versiune de Windows, preferabil ultima versiune (ex: Windows XP SP3, Windows Vista SP2, Windows 7 RC – referindu-mă la cele oficiale) după care îl activez în mod legal cu un CD Key pe care îl găsesc pe carcasa disk-ului (nefiind cazul acesta pe Windows 7 care nu a apărut încă în magazine). Nu recomand software-ul piratat deoarece poate conţine malware. Rulez Windows Update pentru a căuta automat cele mai noi Update-uri şi Patch-uri de securitate. La sfârşit restartez PC-ul.

2.      Instalez o suită de securitate, trial, în caz că nu am licenţă, şi aştept să cumpăr una (am 30 de zile la dispoziţie) de preferabil e Kaspersky Internet Security 2010, nu am reuşit încă să achiziţionez o licenţă dar plănuiesc să fac asta curând deoarece costă doar 59.99 $, şi nu e mult pentru o siguranţă eficientă. – Pentru cei care doresc protecţie gratuită, recomand să folosească un antivirus gratuit, de exemplu Microsoft Security Essentials şi un firewall cum e Comodo.

3.      Ca browser recomand Google Chrome, dar puteţi folosi şi Mozilla Firefox. Niciodată să nu recurgeţi la Internet Explorer. Este un browser bunicel dar are prea multe găuri de securitate şi consumă destul de multe resurse.

4.      Pentru dezarhivarea arhivelor recomand WinRAR iar pentru playback-ul fişierelor audio, recomand Windows Media Player 11 (în XP/Vista) sau Windows Media Player 12 (Windows 7) care pot fi folosite şi pentru playback video. Winamp este bun, dar consumă resurse în plus şi necesită instalare adiţională. De ce să vă mai obosiţi când aveţi un player stabil creeat special de Microsoft. Pentru playback-ul fişierelor video recomand K-Lite Codec Pack care oferă un player numit Media Player Classic, capabil să ruleze cam orice tip de fişier video/audio.

5.      În Windows 7 există unele ‚anomalii’ care vă pot deranja uneori. Ex: vorbiţi pe Yahoo Messenger iar în acelaşi timp ascultaţi muzică. Veţi observa că de fiecare dată când cineva vă scrie, iar fereastra persoanei aceleia nu este activă sonorul melodiei va scădea pentru câteva secunde apoi va reveni la nivelul iniţial. Pentru a dezactiva acest ‚feature’ navigaţi în Control Panel > Sound > Comunications şi selectaţi căsuţa Do Nothing după care apăsaţi Apply. Probabil aţi mai observat o chestie enervantă – când nu folosiţi pentru 20 minute PC-ul hard disk-ul se opreşte apoi, după accesarea partiţiei sau a desktop-ului acesta porneşte, punând în mişcare disk-urile din el, care fac un mic zgomot, pentru unii deranjant. Pentru dezactivarea acestui ‚feature’ daţi click dreapta pe Desktop apoi selectaţi Personalize > Screen Saver > Change Power Settings, Selectaţi un power plan apoi apăsaţi Change Plan Settings > Change Advanced Power Settings > Hard Disk > Turn Off Hard Disk After, iar aici introduceţi un timp, eu folosesc „450” ceea ce face ca, în cazut în care nu sunt la PC, hard disk-ul se va opri doar după 450 minute.

6.      După acestea puteţi începe instalarea celorlalte programe de care aveţi nevoie. Încercaţi să folosiţi cât mai puţine cu putinţă deoarece vă pot îngreuna sistemele. Iar pentru cei cărora le plac să folosească Keygeneratoare pentru activarea ilegală a softwarelor cum sunt Adobe Photoshop, Power ISO, TuneUp Utilities şi aşa mai departe, recomand să vă opriţi, generatoarele de serial numbere contin viruşi care vă pot dăuna sistemului. Nici un hacker nu contruieşte un keygenerator doar de plăcere, el trebuie să câştige ceva din asta, informaţii despre persoanele care îl folosesc, date, conturi bancare, etc. Dacă insistaţi să „crackuiţi” programle o faceţi pe PROPRIA RĂSPUNDERE dar recomand să folosiţi Serial Numbere din fişiere .txt , .doc sau .nfo. Nu rulaţi niciodată un KeyGenerator. Cel mai sigur mod rămâne achiziţionarea software-ului. E drept că unele sunt extrem de scumpte, dar programatorii s-au chinuit destul să scoată un produs pe gustul consumatorilor. Tot ce rămâne e să sperăm că piaţa software va scădea preţul produselor. Măcar a celor de securitate şi a sistemelor de operare Microsoft. Merită să visăm la asta nu-i aşa?

În final recomand să scanaţi complet PC-ul cu suita de securitate şi să creeaţi un backup al întregui sistem. Nu uitaţi să actualizaţi antivirusul zilnic. Măcar o dată la 24 de ore, şi să nu accesaţi niciodată site-uri din e-mail-uri sispicioase sau care oferă premii în bani şi aşa mai departe. Pentru alte rugăminte,intrebări, ajutor şi înformaţii, contactaţi-ma la adresa de GMail -> [email protected] sau Yahoo Messenger -> *********** . Menţionez că persoanele stresante, cum ar fi cele care oferă ID-ul meu altor persoane prin schimb de liste şi cele care trimit ‚mass-uri’ foarte des vor ajunge în lista de Ignore.


Update: Am decis să nu mai ofer adresa de Yahoo Messenger!

22/6/2010 12:13:30 am

poate totusi nu ar fi rau de amintit celor care vor doar un antivirus cu protectie minimala si AVG antivirus free....
se paote downloda de la ei de pe site;

http://free.avg.com/ww-en/download-avg-anti-virus-free

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.