Mozilla Firefox e unul din cele mai rapide browsere de pe internet, dar după trecerea timpului viteza de navigare începe să scadă considerabil. Va începe să se deschidă tot mai greu, viteza cu care site-urile sunt afişate va fi afectată, iar căutarea site-urilor vizitate în History va deveni foarte înceată. Astea sunt câteva din problemele care se invesc din cauza fragmentării bazei de date.

SpeedyFox este un program recent apărut care rezolvă majoritatea problemelor cu doar un singur click. Potrivit developerului, cu ajutorul acestei aplicaţii vă veţi face browserul să meargă de 3 ori mai repede, căutarea site-urilor va deveni mai uşoară, mai rapidă şi mai exactă, iar efectuarea operaţiilor care necesită cookies va fi mai rapidă decât înainte.

Odată instalat, vă va detecta profilul default al browserului. Dacă aveţi mai multe de un profil, le puteţi selecta din meniu. Tot ce trebuie să faceţi este să apăsaţi butonul Speed Up Firefox şi viteza vă va creşte considerabil. Programul funcţionează pe Windows XP, Vista şi 7!

Eu unul nu am observat momentan nici o creştere a vitezei... totuşi, dacă doriţi să îl încercaţi o puteţi face descărcând aplicaţia de aici.
 
Melc sau campion mondial? Depinde de vârsta Windows-ului şi de numărul de aplicaţii instalate. Dacă XP-ul, Vista şi 7 pornesc prea încet (deşi ma îndoiesc la 7), după o sesiune de curăţare şi câteva tweak-uri aplicate veţi putea merge cu ele la campionatul judeţean. Cu doar câteva şmecherii de sistem, unele riscante, puteţi face Windows-ul să vă pornească la fel ca un campion mondial.

I. Servicii Startup

Pentru a grabi procesul de pornire a sistemului de operare puteţi scoate din soft-urile care sunt programate să se pornească deodată cu Windows-ul. Cum e de exemplu JAVA, Yahoo Messenger, Daemon Tools, Windows Live Messenger, Quick Time, Real Player,  Google, Talk, şi multe altele. Pentru a face asta urmaţi paşii de mai jos:

1.      Intraţi în meniul „Start”
2.      Scrieţi la Search – „msconfig” apoi apăsaţi tasta Enter
3.      Selectaţi tab-ul „Services” şi bifaţi „Hide All Microsoft Services” debifaţi programle care nu doriţi să se pornească deodată cu Windows-ul  apoi selectaţi tab-ul „Startup” de unde veţi debifa tot serviciile de care nu aveţi nevoie la pornirea sistemului de operare. Aveţi grijă să nu opriţi suita de securitate.
4.      După ce aţi terminat apăsaţi „Apply” şi veţi fi intrebaţi dacă doriţi să restartaţi PC-ul, voi alegeţi.
II. Defragmentare şi curăţare

Pentru defragmentare recomand PerfectDisk, care poate defragmenta chiar şi fişierele de sistem cum e de exemplu „Layout.ini” un fişier foarte important pentru start-ul Windows-ului. Pentru a curăţa hard disk-ul de fişiere inutile recomand să o faceţi cu CClean Portabil.
III. Examinaţi driverele instalate

O problemă tipică: driverele instalate pe sistem îngreunează Windows-ul. Deşi par insigificante, pe măsură ce se adună foarte multe drivere, Windows-ul devine la rândul său foarte lent. Puţină curăţenie se impune!

În Control Panel / System / Advanced System Settings / Advanced / Environment Variables / System Variables, adăugaţi următoarele caractere „devmgr_show_nonpresent_devices” şi asociaţi-l cu valoarea „1”. Confirmaţi operaţiunea cu OK şi porniţi „Device Manager”. Din View / Show Hidden devices puteţi determina driverele instalate pentru componente inexistente, acestea având o culoare semi-transparentă, sau gri.

Atenţie: nu ştergeţi driverele pentru medii USB sau pentru camera foto care nu este conectată. Cu un click dreapta pe driver puteţi afla mai multe informaţii despre el. Sau, dacă aceste informaţii nu vă interesează, cu Uninstall scăpaţi de el.
IV. Fonturi, dar cu măsură

Întradevăr o felicitare creeată personal  trebuie să arate cel puţin interesant. Iar un font special vă poate ajuta să creeaţi ceva spectaculos. Însă cu fiecare font instalat, pe lângă spaţiul ocupat, este încetinită şi pornirea sistemului. O operaţi simplă de curăţare este necesară, iar fonturile pe care le eliminaţi le puteţi salva pe un CD sau un Stick în caz că veţi avea nevoie de ele în viitor. Ştergerea poate fi efectuată astfel: navigaţi în directoriul C:\Windows\Fonts şi cu un dublu click pe fişerul fontului puteţi vizualiza aspectul acestuia. În caz că nu îl doriţi îl puteţi elimina ca pe oricare alt fişier. Fiţi atenţi să nu ştergeţi fonturi necesare Windows-ului!
V. Ştergeţi fişierele goale şi/sau duplicate din sistem

Fişierele cu zero biţi induc în eroare utilizatorul; cele duplicate ocupă spaţiu de stocare. Singura soluţie: scăpaţi de ele. Porniţi Duplicate File Finder cu dublu click (Run as Administrator pe Vista şi Windows 7). Aplicaţia nu necesită instalare. Stabiliţi partiţia de Windows de la „Add path”, de exemplu „C:\”. Activaţi „Include Empty files in search” pentru a scăpa şi de fişierele goale. Porniţi căutarea pe hard diskurile selectate cu „Start search”. Acest proces va dura destul de mult, depinde de mărimea partiţiei şi numărul fişierelor din ea. Puteţi scăpa de toate fişierele duplicate cu ajutorul comenzii „Delete all duplicates” dacă nu aveţi de-a face cu fişiere de sistem protejate. Acum curătaţi fişierele goale cu folosind „View and delete empty files”. Prin această operaţie nu veţi obţine doar mai mult spaţiu de stocare ci şi viteză mai mare în navigarea pe partiţie.
Ajunge momentan poate, cât de curand voi mai posta şi alte modalităţi de creştere a vitezei sistemului. Pentru orice întrebare lăsaţi un comment.
 
Word, Excel şi PowerPoint poat fi setate cu ajutorul unui mic add-on care le va perminte să folosească tab-uri pentru a afişa mai multe documente la fel ca şi Firefox sau Internet Explorer. Aceste tab-uri vă vor uşura lucrul în Office şi sunt sigur că mulţi veţi dori să îl instalaţi. În timpul instalării vă rog să vă asiguraţi că aţi selectat toate 3 opţiuni – WordTab, ExcelTab, şi PowerPointTab pentru a putea fi adăugate aplicaţiilor Office. Bineînteles, dacă lucraţi doar cu Word puteţi selecta doar opţiunea lui. La sfârşitul instalării OpenTab Settings se va deschide, puteţi ignora această fereastră pentru ca nu ajută cu multe. Doar apăsaţi „Apply” apoi „Cancel”.
Acum deschideţi Word, Excel, sau PowerPoint, depinde în ce aplicaţi doriţi să lucraţo. Apoi selectaţi Create New Document pentru a apărea cel de-al 2-lea tab. Puteţi adăuga câte tab-uri doriţi.
Puteţi vizualiza documentele una lângă alta, pentru o mai multă uşurinţă a vizualizării documentelor.
Pentru a activa/dezactiva acestă opţiune, navigaţi la Preferinţele acestui add-on, click pe Orb-ul Office, apoi navigaţi la WordTab (sau ExcelTab/PowerPointTab, depinde de aplicaţia pe care o folosiţi), iar opţiunile vor fi listate acolo.
În timpul în care am testat aplicaţia, merită să spun că am fost mulţumit şi că funcţionează fără probleme. Aplicaţia poate fi descărcată de aici, şi a fost testată de mine pe Microsoft Office 2007 şi Microsoft Office 2010. Da, o puteţi instala liniştiţi pe Microsoft Office 2010 în Windows 7. Enjoy!
 
Potrivit celor de la Microsoft, aveţi nevoie de următoarea configuraţie să puteţi rula Windows 7 pe un PC:

- Procesor de 1 GHz sau mai bun pe (32biţi) sau (64biţi)
-1GB memorie RAM pe (32biţi) sau 2GB RAM pe (64biţi)
-16GB spaţiu liber pe hard disk (32biţi) sau 20GB pe (64biţi)
-  O placă video compatibilă DirectX 9 cu driver WDDM 1.0 sau mai nou

Dar ştim că, Windows nu mănâncă la fel de multă memorie ca şi Windows Vista. Deci un PC cu 512MB RAM sau mai puţin poate rula şi noua versiune de Windows, ei bine, cineva a incercat pe un calculator cu doar 96MB RAM. Dar dacă încercaţi să instalaţi Windows 7 pe un PC mai vechi de 4 ani şi are mai puţină memorie RAM de 512MB, install-ul vă va anunţa că memoria nu este suficientă, iar instalarea Windows 7 se va opri. Vreo idee?
1. Extrageţi fişierele din imaginea ISO Windows 7
2.
Descărcaţi şi instalaţi editorul dll, AptEdit Pro, sau WinHEX de exemplu
3.
Deschideţi fişierul winsetup.dll din folderul source
4.
Căutaţi string-ul 77073D7801
5.
Modificaţi-l în E90400000
6.
Salavaţi apoi închideţi aplicaţia
7.
Recreeaţi imaginea ISO cu noua configuraţie şi reporniţi instalarea.
 
După cum ştim cu toţii, Microsoft nu a pus nici un pic de efort să asigure că toate programele şi componentele hardware vor fi compatibile cu noul Windows 7, totuşi sunt câteva aplicaţii „vechi” şi jocuri care nu rulează corespunător pe acest sistem de operare. Faimosul joc Counter-Strike 1.6 este unul dintre ele. Din fericire putem rezolva această problema. Ea este relatată serviciului de protecţie DEP din Windows 7 dar putem face aceast joc să fie o excepţie.

- Click dreapta pe „Computer” apoi „Properties”
- Apăsaţi pe „Advanced system settings”
- Deschideţi butonul „Settings” de la „Performance” apoi apăsaţi pe tab-ul „Data Execution Prevention”
- Bifaţi căsuţa „Tun on DEP for all the programs and services except those I select”
- Acum adăugaţi Counter-Strike 1.6 în lista cu excepţii.